Biyografi Kitapları

Karısını Şapka Sanan Adam – Oliver Sacks PDF indir

Karısını Şapka Sanan Adam – Oliver Sacks, pdf kitap bölümümüzde Temmuz 2013 senesinde kaleme alınan Karısını Şapka Sanan Adam – Oliver Sacks kitabını sizlerle paylaştık. Karısını Şapka Sanan Adam – Oliver Sacks kitabının detayları..

Karısını Şapka Sanan Adam – Oliver Sacks – Özeti

Karısını Şapka Sanan Adam – Oliver Sacks

Karısını Şapka Sanan Adam – Oliver Sacks

Lisans / Fiyat: Ücretsiz
Temmuz 2013
Eklenme: Kasım 30th, 2018
Dil: Türkce
Sayfa: 264
Yazar: Oliver Sacks
1.983

Somut zamanda “kayıp” olan bir insanın varlığını oturtabileceği, kendini var kılabileceği bir yer var mıdır? Varlığının farkında bile olmadan tercih ettiğimiz duyularımızın ufak bir kısmını kaybettiğimizde nelerdir? Profesör Sacks’tan romantik tavırlı, geniş ve açık uçlu yaklaşımlarla örülmüş “ciddi” bir kitap. Sıradan her insan için “zihinsel” bir yolculuk, nöroloji ile ilgilenenler içinse kaçınılmaz bir kitap.

ÖNSÖZ

Pascal’ın dediği gibi, bir yazarın kitap yazarken düşündüğü en son şey, önsözdür.
Kitabı bitirdikten, bu enteresan hikâyeleri derleyip düzenledikten, bir isim belirleyip,iki tane de epigraf seçtikten sonra, şimdi de ne yaptığımı ve neden yaptığımıgözden geçirmeliyim.

Kitabın başındaki iki epigraf ve aralarındaki tezat, Ivy McKenzie’nin bir
hekim ile bir doğabilimci içindeki tezatı gösterdiği gibi benim içimdeki
ikileme de denk düşüyor: Kendimi hem doğabilimci hem de bir tıp adamı olarak görüyorum; hastalıklara ve insanlara karşı ilgim, eşit yoğunlukta.

Biri diğerine uygun düşmüyor olsa bile, yine hem teorist hem de dramatistim, hem bilime hemde romantisizme eğilimim var ve bu ikilemi, sürekli olarak olarak insan olmanın özünde görüyorum.

Hastalıkta bile bu özel durum değişmiyor. Hayvanlar,hastalığa yakalanıyor ama yalnızca insanlar hastalığın içine yuvarlanıp, hasta oluyorlar.Gerek işim, gerekse yaşamım hep hastalarla alakalı. Hastalar ve hastalıkları beni aksi halde hiç üzerinde durmayacağım düşüncelere yönlendirmişlerdir.

Bu hususta, Nietzsche ile hemfikirim ve aynen onun sorduğu şu soruyu ben de soruyorum: Acaba hastalıklar olmadan yaşayabilir miyiz? Bu sorunun
çağrıştırdığı diğer soruları yaşamın vazgeçilmez esasları olarak görüyorum.
Hastalarım beni sürekli olarak olarak sormaya yönlendiriyor ve aynı biçimde sorularım da beni hastalarıma…

Bu devr-i daimi birazdan okuyacağınız hikâye ve çalışmalarımda sürekli olarak olarak göreceksiniz.

Anlatmak istediğim konularla alakalı çalışmalardan söz etmek yerine, neden
bireylerin hikâyelerini ve vakaları anlatmayı tercih ettim? Hastalıkların bir süreci olduğu düşüncesi; ilk bulaşmadan sonra kuluçka dönemi, belirtilerin ortaya çıkması ve sonrasında mutlu yahut ölümcül olarak sona ermelerine kadar, tarihsel bir zaman içinde ele alınması gerekliliği Hipokrates ile başlamıştır. Eski bir kelime olan patoloji, az önce anlattığım süreci, tam anlamıyla ifade eden bir terimdir.

Hastalıkla alakalı bu tip tarihçeler, her ne kadar doğal bir süreci göz önüne seriyor olsa da,bize, birinin yaşamı ile ilgili bir şey söylemez. Kişinin hastalıkla savaşarak hayatta kalmaya çabalarken, neler yaşadığını açıklamaz. Dar anlamda, bir vaka tarihçesinde özne yoktur. Modern vaka tarihçeleri de özneyle dolaylı olarak bağlantı kurar ve insana sıradan bir isim verirler (21 yaşındaki tri- zomik albino)

Bir önceki yazımız olan Wildcard-Joker Oyuncusunun Hikayesi Seri 2 – Marie Lu başlıklı kitabımızda Wildcard-Joker Oyuncusunun Hikayesi Seri 2, Wildcard-Joker Oyuncusunun Hikayesi Seri 2 ekitap indir ve Wildcard-Joker Oyuncusunun Hikayesi Seri 2 ekitap oku ile ilgili bilgiler verilmektedir.

 

Related Articles

Back to top button