Şeyh Şamil Efsanesi (Cennetin Kılıçları) – Lesley Blanch PDF indir
Şeyh Şamil Efsanesi (Cennetin Kılıçları) – Lesley Blanch, pdf kitap bölümümüzde 2020 senesinde kaleme alınan Şeyh Şamil Efsanesi (Cennetin Kılıçları) – Lesley Blanch kitabını sizlerle paylaştık. Şeyh Şamil Efsanesi (Cennetin Kılıçları) – Lesley Blanch kitabının detayları..
Şeyh Şamil Efsanesi (Cennetin Kılıçları) – Lesley Blanch – Özeti
Şeyh Şamil Efsanesi (Cennetin Kılıçları) – Lesley Blanch
Kafkasya, ulaşılması zor dağlar ve derin vadilerden bir araya gelen bir coğrafyaya sahiptir. Bu özelliği bölgede yaşayan çok sayıda farklı etnik, kültür ve inanç sahibi milletler üzerinde hâkimiyeti son derece zorlaştırarak asimile olmadan yaşamalarını sağlamıştır.
Yine bu bölge Osmanlı, İran ve Rus devletlerinin mücadele alanı olmuştur. Doğudan Hazar Denizi, batıdan Karadeniz, kuzeyden Rusya, güneybatıdan Türkiye ve güneyden İran ile çevrili olan bölge Kuzey ve Güney Kafkasya olarak ikiye ayrılmıştır.
Rusya’nın 1552’de Kazan Hanlığı ile başlayan İslam ülkelerini işgali Astrahan Hanlığı’nın işgali ile devam etmiş, işgal edilen yerlerdeki Müslüman halka her türlü eziyet yapılarak yerlerinden sürülmüş, toprakları Rus asilzadelerine, manastırlara ve Rus köylülerine verilmişti.
Bu işgaller sistemli olarak devam ederken Müslümanların önüne iki seçenek konulmuştu. Topraklarında kalabilmeleri için ya din değiştirerek Ortodoks Hristiyan olacak ve Ruslaşacaklardı veya topraklarından sürüleceklerdi.
Rusların bu istila hareketlerini ve zulmünü yerli halkın durdurması imkânsızdı.
Müslümanların yerlerinden sürülmeleri ve yok edilmeleri zamanla öyle bir hal alacaktı ki, Ruslar aracılığıyla işgal edilen Müslüman şehri Kazan’ın yirminci yüzyılda dahi 50 km yakınında Müslüman köyüne rastlanılmayacaktı.
Rusların Hristiyanlaşmaya vardırma politikası bir dönem askıya alınmışsa da I. Petro zamanında bütün merhametsizliği ile yeniden geri dönmüştü. Bundan sonra da Rus Devleti’nin Müslümanlara karşı düşmanlığı ve zulmü bir döneme has yetinmeyip gelenekselleşmişti.
1552’den 1924 yılına kadar geçen 372 yılda Rusya Buhara, Hive, Kırım ve Pamir dağlarına kadar İslam ülkelerini işgal etmişti. Lakin Rusya’nın Hristiyanlaşmaya vardırma politikası başarılı olamamıştı.
Dağıstan’ın Gimri Köyü’nde 1797 senesinde bir Avar ailede dünyaya gelmiştir. Dedes Kumuk kökenlidir. Genç yaşlarda Dağıstan’ın önemli bir dini önderi olan Şeyh Cemalettin Gazi Kumuki’den ders almıştır. On beş yaşında at binip kılıç kuşanmıştır.
Yirmi yaşında bir sürü spor dalında yetenek sahibi bir hale gelmiştir. Ayrıca Nakşibendi tarikatında aldığı bu eğitim onda Rusların, Kafkasya’da ortadan kaldırmak istediği İslâmiyeti, tekrar ihyâ etmek ve yaymak için uğraşmasına, özgürlük, direniş ve İslam Birliği gibi bazı düşüncelerin gelişmesini sağlamıştır.
Rus İmparatorluğu’na karşı Dağıstan’da başlattığı savaşını Çeçenistan’da sürdürmüştür. Savaş Kuzeybatı Kafkasya’da Çerkesya’nın tamamını da içine almıştır
Dönemin kuvvetli devletlerinden birisi olan Rusların
engellemesiyle dost olan ülkelerden gelen yardımlar kesilince, Şeyh Şamil
ülkesinin gücünün tükenişini görmüştür. 1859’un 6 Eylül’ünde 70 bin kişilik Rus
ordusuna, yanında birkaç yüz kişi kalıncaya kadar direndikten sonra, savaşı
sürdürmesinin tehlikeli olduğunu anlayan Şeyh Şamil, Çarlık yetkilileriyle
görüşmeler yaparak, silah bırakma yolunu seçti.
Rus Çarı II. Aleksandr, Şeyh Şamil’i sarayın kapısında son derece nazik karşıladı ve kılıcını almayarak kendisine olan hayranlığını kelimelerine ekledi. Şeyh Şamil, bir ay kadar sarayda misafir edildikten sonra, saygın tutsak olarak esaret senelerını geçireceği Kaluga’ya gönderildi.
Sürgüne gittiği çeşitli Rus kentlerinde sempati toplayarak
günlerini geçirdi.
Şeyh Şamil davasına sadık bir insan olarak yaşamıştır; bu
uğurda çok sevdiği annesi ile içinde geçen olay tarihe geçmiştir:
Savaş dönemlerinde halktan bazıları “artık teslim olalım anlaşma yapalım” diye hayıflanmaya başlamıştır, bunun üzerine Şeyh Şamil teslim olmaktan bahsedene kırbaç cezası vermeyi uygun görmüştür.
Bu durumda çekinen halk çareyi Şeyh Şamil’in annesine gitmekte bulmuşlardır. Annesi Şeyh Şamil’e teslim olma teklifini sununca Şeyh Şamil koymuş olduğu kanundan ödün vermemiştir. Cezayı yaşlı bir kadın çekemeyeceğinden, ceza oğluna intikal ettirilmiş, böylece Şeyh Şamil kendini kırbaçlattırmıştır
Sürgünde on yıl kadar geçirdikten sonra Çar, Şeyh Şamil’in hacca gitmesine izin verdi. Kendi isteği ile gönderildiği Kiev’den 31 Mayıs 1869’da İstanbul’a gitti. Gittiği gün sadrazam ve şeyhülislam ile görüştü. Ardından 15 Ağustos 1869’da Dolmabahçe Sarayı’nda Padişah Abdülaziz ile görüştü. Padişah kendisine ve aile bireylerine maaş bağlattı.
15 Ocak 1870’te Abdülaziz’e veda ziyaretinde bulunmasının sonrasında yedi ay kaldığı İstanbul’dan 25 Ocak 1870’te hac farizasını yerine getirmek için ayrıldı.
Şeyh Şamil, 1871 senesinde Hac ziyareti için olduğu Arabistan’da vefat etmiş ve Medine’de Cennet-ül Baki mezarlığında Rufai tarikatının şeyhi Seyyid Rüfai aracılığıyla cenaze namazı kıldırılarak defnedilmiştir
Büyük dinî ve askeri önder “Dağıstan Aslanı” Şeyh Şamil’in ve Cennetin Kılıçlarının kusursuz hayat hikâyesi.
1834-1859 senelerı içinde yaşanan Kafkas Bağımsızlık Mücadelesi’nde Dağıstan ve Çeçenistan’ın birbiriyle çatışma halindeki aşiretleri Şeyh Şamil’in karizmatik öncülüğünde birleşti.
Güçlerini Kafkasya’yı bağımsızlığına kavuşturma arzusundan ve imanlarından alıyorlardı. Savaşçıları siyah cübbe giyen, siyah sfakatlarını dalgalandıran ve ölüm şarkıları söyleyen Müritlerin katı disiplini hem modern Batıda hem Doğuda haksızlığa karşı direnişin en asil emsallarinden biriydi.
Şamil, büyük oğlunu esir alıp St. Petersburg’a götüren emperyalist düşmanı Çar’a senelerca meydan okudu. Çar’ın himayesinde yetiştirilen sekiz yaşındaki çocuk Rus saray yaşamının ihtişamına alıştı. Gençliğinde yeniden baba yurdunun karlarla kaplı müstahkem köylerine dönüşü onu derinden sarstı.
Yaşanan kanlı ve destansı mücadelenin hikâyesini kaleme alan Lesley Blanch, acımasız dağlılarla emperyalist işgalciler içindeki dengeyi adilce korumayı başarıyor.
Yazarın kitabı yazma macerası tam altı yıl sürdü. Bu zamanda Rusya ve Kafkasya’da araştırmalar yürüttü. Şamil’in Türkiye ve Mısır’da yaşayan torunlarının izini sürdü.
Destansı önder Şeyh Şamil ve onun gözü kara savaşçıları şimdilerde hâlâ Rusların rüyalarına giriyor.
Şeyh Şamil Efsanesi (Cennetin Kılıçları) Kitabı Tanıtım amaçlı olarak yayınlanmıştır.
Bir önceki yazımız olan Nutuk – Mustafa Kemal Atatürk başlıklı kitabımızda Nutuk Mustafa Kemal Atatürk ekitap indir, Nutuk Mustafa Kemal Atatürk ekitap oku ve Nutuk Mustafa Kemal Atatürk pdf indir ile ilgili bilgiler verilmektedir.