Latife Hanım – İpek Çalışlar PDF indir
Latife Hanım – İpek Çalışlar, pdf kitap bölümümüzde Ağustos 2006 senesinde kaleme alınan Latife Hanım – İpek Çalışlar kitabını sizlerle paylaştık. Latife Hanım – İpek Çalışlar kitabının detayları..
Latife Hanım – İpek Çalışlar – Özeti
Latife Hanım – İpek Çalışlar
Mustafa Kemal Atatürk’ün evlendiği kadındı o. Hırçındı, öyle yazdılar. Atatürk’e göre değildi. Zaten evlilikleri de bitti. Mustafa Kemal Atatürk’ün ayrıldığı kadındı o. Latife Hanım’dı.
İpek Çalışlar, Latife Hanım’da işte o kadını anlatıyor. Ama şuana dek gördüğümüz, tanıdığımızdan başka bir Latife Hanım çıkıyor karşımıza.
Kadın haklarının savunucusu, eşi karşısında sağlam duran, ona destek olan, kültürlü bir kadın. Şimdiye kadar hiç gün ışığına çıkmamış belgeler, yabancı kaynaklardan alıntılar, fotoğraflar Latife Hanım portresini daha ayrıntılı ve net çiziyor.
Cumhuriyet tarihiyle birlikte Mustafa Kemal’in portresi de bir kez daha şekilleniyor.
Eşiyle siyaset dahil bir çok hususta tartışabilen, onunla gurur duyan, onu herkese tanıtmaktan hoşlanan bir erkek bu kitapta yaşanan. Ayrıca, Latife Hanım da Atatürk’le birlikte olduğu dönemle sınırlı kalmıyor, çocukluğu, boşandıktan sonraki yaşamı da giriyor devreye. Öyle olaylar anlatılıyor ki bu kitapta, gölgede kalmış bir aşk gözler önüne seriliyor.
Gölgede kalmış bir kişilik şahlanıyor. Kitaba, kadınca bir bakış açısı egemen oluyor. Bir kadını tanımak, Cumhuriyet tarihine bambaşka bir gözle bakmak, sonu hüzünle bitse de müthiş bir aşk macerasına tanık olmak için Latife Hanım’ı mutlaka okumalısınız.
Yeni Türkiye’nin kuruluşuna katkıları olan, Türkiye Cumhuriyeti’nin birinci adamına âşık bir kadından söz ediyoruz, unutmayın. İşte gölgede kalmış Latife!
… Nikâh günü yaşanan bu enteresan olayı, hemen hiç kimse fark etmemiş, bundan dolayı anılarda da üzerinde duran olmamıştı; fakat Latife o gün yaşadıklarını bir gazeteciye anlatmıştı:
“Bir gün babam 40-50 arkadaşına İzmir’in ordularımız aracılığıyla geri alınması şerefine bir resepsiyon veriyordu. Müstakbel kocamın bu daveti bir düğün partisine dönüştüreceğinden haberim yoktu. Ziyaretçilerin hepsi gelmiş, ben de mutfakta yemeğin hazırlanmasına nezaret ediyordum.
Mustafa Kemal Paşa mutfağa geldi ve bir el işaretiyle beni çağırdı. Dudaklarında bir gülümsemeyle, ‘Bu daveti düğüne dönüştürmemize bir itirazın var mı?’ diye sordu.
Babamla konuşup konuşmadığını sordum. O da ‘Konuşacağız’ dedi. Sonra da babama haber gönderdi. Babam, ‘Size uygunsa bizim için de uygundur’ demiş. Benim heyecanımı ve mahcubiyetimi tahmin edebilirsiniz. Ben belki de kocasıyla birlikte nikâh masasına oturan ilk Türk kızıydım. Ziyaretçilerden bir diğeride müftüydü o da nikâhı kıydı. Gerçek bir Batı düğünüydü.”
Mustafa Kemal, Fevzi Paşa’ya hitaben, “Paşam siz benim, Abdülhalik Bey de Latife Hanım’ın şahitliğini kabul buyurun da bizim şu mihri müeccel ve mihri muacelleri tayin edip nikâhımızı kıyıverin” dedi.
Mareşal şaşırmıştı. “Şey” diye başladı söze, “Paşam hiç haberimiz yoktu da bu karar ani oldu…” diye kekeledi. Bu konuşmalar olurken Latife Hanım salonu terk etmiş, Müftü Efendi’nin gelişi üzerine de başına bir örtü almıştı.
Bir önceki yazımız olan Wildcard-Joker Oyuncusunun Hikayesi Seri 2 – Marie Lu başlıklı kitabımızda Wildcard-Joker Oyuncusunun Hikayesi Seri 2, Wildcard-Joker Oyuncusunun Hikayesi Seri 2 ekitap indir ve Wildcard-Joker Oyuncusunun Hikayesi Seri 2 ekitap oku ile ilgili bilgiler verilmektedir.