Pdf Kitap

Hemen Her şeyin Kısa Tarihi pdf indir oku

Hemen Her şeyin Kısa Tarihi PDF İndir, kitap sever takipçilerimiz için  Hemen Her şeyin Kısa Tarihi PDF İndir başlığı altında özetini verelim istedik. Hemen Her şeyin Kısa Tarihi PDF İndir detaylı kitap özeti yazımızda..

Hemen Her şeyin Kısa Tarihi PDF İndir

Hemen Her şeyin Kısa TarihiPDFindir, Kitabın yazarı Bill Bryson’dur. Türkçe çevirisini Handan Balkara yapmıştır. Kitap 2004 senesinde basılmıştır. Sitemizden Hemen Her şeyin Kısa Tarihi e-Kitap indirebilirsiniz yahut okuyabilirsiniz, Bilim Teknoloji Ve Tarih kategorisinde bir kitaptır.

  • Adı: Hemen Her Şeyin Kısa Tarihi
  • Yazar: Bill Bryson, Handan Balkara (Çevirmen)
  • Baskı tarihi: Aralık 2004
  • Sayfa sayısı: 528

Hemen Her şeyin Kısa Tarihi Kitabı İçerisinden Kesit

BUZ DEVRİ

Bir düş gördüm,

Hepsi düş olmasa da.

Parlak güneş sönmüştü ve yıldızlar

Kaybolmuştu uzayın sonsuzluğunda…

-Byron, “Karanlık”

1815’te Endonezya’daki Sumbawa Adası’nda, görkemli Tambora Dağı’nın uzun süren sessizliğini bozup korkunç bir patlamayla püskürmesi ve patlamayı izleyen tsunamiler neticesinde 100.000 insan yaşamını yitirdi. Bugün hayatta olan hiç kimse böyle bir şiddete tanık olmamıştır. Tambora’nın püskürüşü on bin yılın en büyük volkanik patlamasıydı: St. Helens Dağı’nın püskürüşünden 150 kat etkili, Hiroşima’ya atılan bomba büyüklüğünde altmış bin atom bombasına eşdeğerdi.

O vakitler haberler şimdiki kadar tez yayılmazdı. Londra’da, The Times, olaydan yedi ay sonra ufak bir öykü, daha doğrusu bir esnafın mektubunu paylaşımı yaptı. Ama o vakte gelindiğinde Tambora’nın etkileri çoktan hissedilmeye başlanmıştı. İki yüz kırk kilometreküp kül, toz ve kum dumanı atmosfere karışıp güneş ışınlarını bloke etmiş ve Yerküre’nin soğumasına neden olmuştu. Günbatımları müthiş renkli ama pusluydu. Bu etkiyi unutulmaz fotoğraflarıyle ölümsüzleştiren ressam J. M. W. Tumer’ın keyfine diyecek yoktu, ama dünya uzunca bir müddet bunaltıcı bir karanlık bulutu altında yaşayacaktı. Byron’a yukarıdaki dizeleri esinleyen de bu ölümcül karanlık olmuştu.

Bahar hiç gelmedi, yazın hava hiç ısınmadı: 1816 “yazsız sene” olarak hafızalara kazındı. Ekinler her yerde sararıp soldu. İrlanda’da yaşanan kıtlık ve tifo salgını 65.000 insanın ölümüne yol açtı. New England’da 1816 yılı herkesçe “Eighteen Hundred and Froze to Death” (Bin Sekiz Yüz Donarak Öl) diye anılır oldu. Sabah donları Haziran’a kadar sürdü ve ekilen tohumların hemen hemen hiçbiri filiz vermedi. Yemsiz kalan çiftlik hayvanları telef oldu veya vaktinden evvel kesilmeleri gerekti. Her bakımdan korkunç bir seneydi. Modem zamanların tarım yönünden en kötü senesi olduğuna kesin gözüyle bakılabilir. Her şeye rağmen küresel sıcaklık yalnızca 1 santigrat derece düştü. Yerküre’nin doğal termostatı, bilim adamlarının da öğrenecekleri gibi, son derece hassas bir aletti.

On dokuzuncu yüzyıl zaten bi hayli serin bir zamandı. İki yüz yıl boyunca bilhassa Avrupa’da ve Kuzey Amerika’da Küçük Buzul Çağı diye anılan soğuk bir dönem yaşanmış ve bugün için imkânsız olan bin bir çeşit kış eğlencesini olabilecek kılmıştı: Thames Nehri üzerinde don şenlikleri yapılır, Amsterdam kanallarında buz pateni yarışları düzenlenirdi. Başka bir deyişle, bireylerin soğukla kafayı bozdukları bir dönemdi. Dolayısıyla, yaşadıkları dünyanın eski çağlara kıyasla gayet ılıman bir yer olduğunu ve etraflarındaki topraklardan çoğunun çarpışan buzullar aracılığıyla ve don şenliklerine bile havlu attıracak soğuklukta bir iklim aracılığıyla şekillendirildiğini anlamakta geciktikleri için on dokuzuncu yüzyıl jeologlarını belki de mazur görebiliriz.

Aşşağıdan Bill Bryson Hemen Her şeyin Kısa Tarihi e-Kitap indirebilirsiniz.| Hemen Her şeyin Kısa Tarihi PDF indir yahut okuyabilirsin.

 

Related Articles

Back to top button