En Güzel Nasreddin Hoca Fıkraları – Nasreddin Hoca PDF indir
En Güzel Nasreddin Hoca Fıkraları – Nasreddin Hoca, pdf kitap bölümümüzde Ekim 2017 senesinde kaleme alınan En Güzel Nasreddin Hoca Fıkraları – Nasreddin Hoca kitabını sizlerle paylaştık. En Güzel Nasreddin Hoca Fıkraları – Nasreddin Hoca kitabının detayları..
En Güzel Nasreddin Hoca Fıkraları – Nasreddin Hoca – Özeti
En Güzel Nasreddin Hoca Fıkraları – Nasreddin Hoca
Nasreddin Hoca Seçme Hikayeler;Bir gün adamın biri, Nasreddin Hoca’ya bir mektup getirmiş. Ama bu mektup hocanın bildiği bir dilde değilmiş. Hoca mektup almış, evirmiş çevirmiş, bakmış. Sonra adama:
-Ben bunu okuyamam, demiş.
Adam bunu duyunca kaşlarını çatmış:
-Yahu bir de hoca olacaksın, benden utanmıyorsan başındaki kavuktan utan, demiş.
Hoca bunu duyunca, kavuğu başından çıkarmış, adamın başına geçirmiş:
-Marifet kavuktaysa, al sen oku, demiş.
Nasreddin Hoca
Sivrihisar’ın Horto köyünde doğmuştur. Babası, aynı köyün imamı Abdullah Efendi idi.İlköğrenimini babasından alarak Arapça ve din detaylarını öğrendi. Kur’an’ı hıfzetti. Ayrıca çevrede etkili hocalardan dersler aldı.
Konya Medre-sesi’nde eğitimini bitirdi.Sivrihisar ve Akşehir’de köy hocalığı, imamlık, müderrislik, kadılık yaptı. Akşehir’e yerleşip orada vefaat etti. Aynı yerde türbesi mevcuttur.
Evliya Çelebi, Nasreddin Hoca ile ilgili şöyle der;“Akşehir’de büyük din adamı ve kıymetli zat ‘El-Mevla Hazret Şeyh Hoca Nasreddin’in kabri mevcuttur.Kendisi Akşehirlidir. Gazi Hü-davendigar’a yetişip, Yıldırım Han zamanında şöhret bulmuştur. Fazilet sahibi olup, hazır yanıt, keramet sahibi, filozof, din ve dünya işlerini birlikte ve eksiksiz yürüten büyük bir zat idi.
Timurlenk ile bir toplantıda bulunmuştur. Timur Han, O’nun şerefli sohbetlerinden hoşlanırdı. Bu nedenle, o büyük bilginin hatırı için Akşehir’i yağma ettirmemiştir. Büyük Hoca’nın kelimeleri ve latifeleri, bütün lisanlarda atasözü olarak söylenir.
Yıldırım Han’ın vefatından sonra,Çelebi Sultan Mehmet zamanında dünya çapından göç etmiştir. Akşehir dışındaki kubbeli türbesine defnolunmuştur. Dört tarafı parmaklıkla çevrilidir. Allah rahmet eylesin.”Onun yaşamıyla alakalı bilgiler, halkın kendisine olan sevgisi yüzünden söylentilerle karışmış, yer yer gerçek dışı nitelikler elde etmiştir.
Bu söylentiler içinde, onun Selçuklu sultanlarıyla tanıştığı,Mevlânâ ile yakınlık kurduğu, kendisinden minimum yetmiş yıl sonra yaşayan Timur’la konuştuğu, bir kaç yerde birden göründüğü bile mevcuttur.Nasreddin Hoca, halkın duygularını görülmektediran bir gülmece odağı olarak görülmektedirılır. Söyletilen kişi, söyletenin ağzını kullanır, böylece halk Nasreddin Hoca’nın diliyle kendi sesini açıklamar.
Yazıya geçirilmiş ilk Nasreddin Hoca hikâyesi 1480 tarihli Sarı Saltuk’un yaşamını anlatan EbulHayr Rumi’nin Saltukna-mesi’de bulunmaktadır. Fatih Sultan Mehmet’in oğlu Cem Sultanın şehzadeliği esnasında verdiği talimat üzerine Ebül hayr Rumi aracılığıyla Saltuk name yedi senelik bir çalışma sonucunda Türk sözlü geleneğinden toplanarak 1480 senesinde tamamlanmış ve kitaplaştırılmıştır.
Bir önceki yazımız olan Hala Ciddiyim – Gülse Birsel başlıklı kitabımızda Hala Ciddiyim epub indir, Hala Ciddiyim epub oku ve Hala Ciddiyim pdf indir ile ilgili bilgiler verilmektedir.