Pdf Kitap

Eğitim Bir Kitle İmha Silahı – John Taylor Gatto PDF indir

Eğitim Bir Kitle İmha Silahı – John Taylor Gatto, pdf kitap bölümümüzde 2016 senesinde kaleme alınan Eğitim Bir Kitle İmha Silahı – John Taylor Gatto kitabını sizlerle paylaştık. Eğitim Bir Kitle İmha Silahı – John Taylor Gatto kitabının detayları..

Eğitim Bir Kitle İmha Silahı – John Taylor Gatto – Özeti

Eğitim Bir Kitle İmha Silahı – John Taylor Gatto

Eğitim Bir Kitle İmha Silahı – John Taylor Gatto

Lisans / Fiyat: Ücretsiz
2016
Eklenme: Ağustos 31st, 2018
Dil: Tükce
Sayfa: 276
Yazar: John Taylor Gatto
141.654

Okulun gerçek meselesi öğrenmek değil, başarıdır. Okulda dikkatler hiçbir zaman düşünme veya performans değerine yönelmiş değildir; dikkatler tamamen değişik bir şeye, başaranların attıkları şeref turuna yetişmeye yönelmiştir.

Eğitim: Bir Kitle İmha Silahı adlı çalışma, John Taylor Gatto’nun, geleneksel okul eğitimi yaklaşımlarına geliştirilen eleştirilere eklediği tüyler ürpertici bir metafor…

Gatto bu çalışmasında, okulun insana verdiği zararın rasyonel ve kasıtlı olduğunu gösteriyor. Gatto’ya göre modern pedagojinin esas işlevi, nüfusu yönetilebilir kılmak. Zorunlu eğitim tuzağından kurtulmayı başarabilmiş insanlara ilişkin örneklerle dolu bu kitap, kişisel potansiyeli gerçekleştirmenin temel şartının değişik bir yetiştirilme ve beceri edinme şekli ile olabilecek olabileceğini ortaya koyuyor. Gatto buna, “açık kaynak öğrenme” adını veriyor.

lgi: Muhabbet kuşu besliyor musunuz? Muhabbet kuşunuzu çiftleştirdik ten sonra sahip olduğunuz yumurtaların kuluçka süresi ne kadardır? Muhabbet kuşu yumurtası ne kadar süre sonra bir yavru vermektedir? tüm bu bilgilere buradan varabilirsiniz.

Acil sorunlara yanıt veren ve bazı tartışmaları da bununla birlikte getireceği muhakkak olan bu kitap, mevcut eğitim sistemine dair şüphelere sahip olan herkesin ilgisini çekecek.

Adı, anladığım kadarıyla içeriği kadar provokatif olan Eğitim: Bir Kitle İmha Silahı (John Taylor Gatto) ile alakalı, hem yanında duran hem şiddetle karşı çıkan birkaç görüş okudum. Aslını söylemek gerekirse, etkilenmemek için bizzat okumadan böyle bir huyum yok ama olabileceken seminer zamanında Türkiye çapında tüm öğretmenlerin okuyup tartışması istenen eserler listesinde olduğu için kitap yok satanlardan! Dost’taki görevli iki haftaya belki, deyince, bu seferlik, böylesi tartışmalı bir konuya nasıl bakıldığını merak edip, yazılanlara göz atmak istedim.

Eğitim: Bir Kitle İmha Silahı yazarı John Taylor Gatto, 1991’de New York’ta “yılın öğretmeni” seçilmiş. 30 yıllık sınıf deneyimine ve müfettişlik görevlerine sahip. Amerikan okul sistemini, Alman okul sistemine, daha açığı Hitler dönemi okul anlayışına benzeterek reddedip okuldaki görevini bırakmış. Ülke içinde ve dışında yaptığı konuşmalarda da bu yönde düşüncelerini açıklamış.  kitabında da Tolstoy’un en sert biçimde eleştirdiği okul sisteminin Alman okulları olduğunu okumuştum.)

eğitim: bir kitle imha silahı Tanıtım Amaçlıdır.

eğitim: bir kitle imha silahı

Gatto’nun penceresinden “zorunlu eğitimin karanlık dünyası”nın özü şu:

İnsanların çocuklarını çalan, dev bir beyin yıkama ve sınıflandırma makinesi olarak merkezi okul eğitiminin var olmasına izin verilmiş olabileceğine inanasım gelmiyor. Bu gerçekten oldu mu? Benim yaşamım bundan mı ibaretti?

Yerine ne gelmeli?

“Yazarın okul eğitim hayatına alternatif olarak tavsiye ettiği eğitim şekli açık kaynaklı öğrenmedir. Gatto’ya göre Amerika’nın tarihi tecrübesinde zaten var olan ve Amerikan halkının olağanüstü bir icat kabiliyeti göstermesini sağlayan bu öğrenme şekli, zorunlu okul eğitiminin ihdas edilmesiyle baltalanmıştır. Açık kaynaklı öğrenme esnek mekanları ve esnek sıralama düzenlerini içine alan esnek zamanlı bir faaliyettir çünkü insan çeşitliliği bunu gerektirir. Kişisel olarak yönetilen bireyselleşmiş bir eğitim olan açık kaynaklı öğrenmede kimin öğretmen bulunacağına hükümet değil öğrencinin kendisi karar verir.”

Yukarıdaki alıntının olduğu makale, kitabın içeriği, eleştirileri ve önerileri üzerine yettiği kadar fikir veriyor (Nuran Çınar, “John Taylor Gatto, Eğitim: Bir Kitle İmha Silahı, Zorunlu Eğitimin Karanlık Dünyasına Bir Yolculuk, İstanbul: Edam Yayınları, 2016”).

Gatto, Amerikan eğitim sisteminde Rockefeller, Carnegie ve Ford vb. vakıfların etkili olduğunu ve kendi endüstrilerine hizmet edecek kitlelerin yaratılması için eğitime yön verdiklerini ileri sürmektedir:

Asıl amaç olabilecek olduğunca fazla sayıda bireyi, tehdit oluşturmayacak bir düzeyde tutmak, standartlaşmış bir vatandaşlık öğretisi yaymak, başkaldırı ve özgünlüğü öldürmektir. ABD’de ve dünyanın her yerinde eğitimin amacı budur.”

Bloom ve bundan dolayı taksonomisiyle alakalı kısmın da bu eleştiriden aynı gerekçelerle nasiplenmesi enteresan!

“John Dewey, William James, Benjamin Bloom gibi eğitim psikolojisinin ileri gelen isimlerini bu projenin yürürlüğe konmasından sorumlu tutan yazar, özellikle Bloom’un taksonomisini sosyal işletmecilerin ve iş sektörlerinin rahatlığı için bireyleri sınıflandırmaya yarayan bir araç olmakla suçlamaktadır.

okulsuz eğitim ne güzel!

Eğitim: Bir Kitle İmha Silahı kitabının ön sözünün şimdiki Talim Terbiye Kurulu (TTK) Başkanı Alpaslan Durmuş aracılığıyla yazıldığını, aşağıda kaynağını verdiğim Mahiye Morgül’ün yazısında okudum. Morgül, ön sözden görsel parçalar almış. Şu satırlar, Durmuş’un kaleminden ve doğal olarak destekleyici nitelikte:

“En son söyleyeceğimi en başta söyleyeyim de yük edinmeyeyim, sözümün daha başında hem kendim rahata ereyim hem de konforunu bozmak istemeyenler… Bu kitap, olmaması aklımıza bile gelmeyen ve hukuki mekanizmalarla da bu durumunu tahkim etmiş okulun derin bir muhalifinin eseridir. Muhalif nitelemesi az kalır. Okulun azılı bir düşmanı o! Üstelik bir parçası olduğu senelerda defalarca yılın öğretmeni seçilmiş, ayaklarını içeriden haber ve bilgilerden oluşturduğu sağlam bir zemine basan bir düşman.  Bu nedenledir ki dilerseniz -okul ile ilgili “olmazsa olmaz” diye düşünüyor ve aykırı bir sese kulak vermek istemiyorsanız- hemen, daha yolun başındayken bırakın okumayı, okulunuza gidin.”

Alpaslan Durmuş’tan yapılan bir başka alıntıda, Gatto’nun neden dört duvar içinde yapılan eğitimi yanlış bulduğuna ilişkin bir açıklama yer almakta:

Bir mekânda kapatılmaveyayalı okul eğitim hayatına karşı çıkıyor Gatto. Çünkü çok değişik yönlere doğru gitme ve gelişme temayülünde olan bireysel hayatları tek tip hâle getirdiğini, bireyleri yığınlaştırma emelinde olduğunu düşünüyor. Başkalarını tatmin etme oyununa kendini kaptırmış kayıp ruhlar yarattığını, zihinleri kontrol etmeye oynadığını, yapay bir biçimde uzatılmış bir çocukluk ve ötelenmiş bir yetişkinlik hikâyesini bizlere okuttuğunu, kişisel egemenlik ve özgürlük ideallerini tahrip edip tarumar ettiğini, entelektüel gelişimi ketlediğini, itaatkâr kütleler oluşturduğunu savunduğu okulu hedef tahtasına koyuyor.”

Bunun yanı sıra, Alpaslan Durmuş, zorunlu eğitime karşılık Gatto’nun kitabında tavsiye ettiği “ev okulu” uygulamasından etkilenmiş midir bilemem ama ev,okul.üst başlığı ile çocuklara yönelik dinî bilgilere dayalı kitapları olduğunu ekleyeyim.

okulsuz eğitim niye ki?

Mahiye Morgül, hem kitabın içeriğine hem de MEB’in tavsiye ettiği kitaplar listesinde yer almasına itiraz ederek kitabın iki temel tezine vurgu yapmış:

“1-Kamusal eğitim artık gereksizdir, okullar kaldırılmalıdır.

2-Merkezi sistem sınavlar kaldırılmalıdır.”

Morgül, Talim Terbiye Kurulu Başkanı Alpaslan Durmuş’un bu kitabın Türkçe çevirisinin ön sözünü yazmış olmasını garip buluyor:

“MEB Talim ve Terbiye Kurulu başkanımız A.Durmuş bize uyar mı uymaz mı bakmadan, yazar Gatto’nun kitaptaki önerilerine aynen katıldığını kitaba eklediği önsözde ilan etmektedir.”

Morgül, 2007’deki Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı İrfan Erdoğan’ın,

“Okulun bireysel hayatları tek tip hâle getirdiği…”

cümlesine atıfta bulunmuş; bu yaklaşımların ne anlama gelebileceği üzerine görüşlerini dile getirmiş, zorunlu adı verilen eğitimin bir ihtiyaç olduğu noktasında düşüncelerini açıklamış ve şöyle bir ikazyla yazısını tamamlamıştır:

Bilimi ve bilimsel eğitim veren okulları korumak benim binlerce yıllık kültürümdür, onu çocuklarımızdan esirgemek ise batının vahşi liberal kültürüdür. Talim ve Terbiye Kurulu başkanı Alpaslan Durmuş paylaştığı şu kitapla özetle vahşi batının sözcüsü olmuştur.”

Prof.Dr.Necati Cemaloğlu da başka bir noktadan, zorunlu eğitime karşı çıkanlara karşı çıkan bir akademisyen:

“Herkes çok iyi bilir ki, zorunlu eğitim toplumsal yaşamın olmazsa olmaz koşullarından biri olma özelliğini taşır. Amaçları zorunlu eğitime karşı çıkmaktan ziyade, zorunlu eğitimin olmadığı bir çevrede kendi gizli amaçlarını hayata geçirmek, kitlelere afyon vererek uyutup, gizli amaçlarına ulaşmaktır.

Zorunlu eğitimi, devletin kendi insan kaynağına yatırım yapması olarak gören Cemaloğlu, bunun yanı sıra bunun, bir arada yaşayan bireylerin ortak kaideleri öğrenmesi yönünden da gerekli olduğunu savunuyor:

Temel eğitim zorunlu olmadığı zaman bireylerin toplumsal becerileri kazanması, bu toplumsal becerileri istenildiği biçimde uygulamasının olabilecek olmadığı durumlarda, toplumsal düzen bozulur, kaos başlar. Hiçbir devlet bu riski göze almaz, almamalıdır.”

Bir başka yazıda, farklı anlama ve algılamalara karşı ikaz var:

“Bu tür kitaplar biraz dikkatli değerlendirilmesi gereken kitaplar sanırım. Öğretmenin yaptığı her şeyin boş olduğunu düşünmesine sebep olabilir. Bu tür kitaplar daha fazla tartışılırsa daha sağlıklı olacaktır.”

Eğitim Bir Kitle İmha Silahı Telif sahibinin isteği üzerine kaldırılmıştır.

MEB’in tavsiye ettiği kitapları okumak, eğitim gündeminden kopmamaktan ziyade, öğretmenlere açılan ufukların niteliğini görmek yönünden özellikle ilgimi çekiyor. Muhtemelen, Eğitici Tolstoy gibi bunu da seminer zamanından sonra alıp okuyabileceğim.

Bir önceki yazımız olan Denizden Yansıyan – Joseph Conrad başlıklı kitabımızda Denizden Yansıyan – Joseph Conrad, Denizden Yansıyan – Joseph Conrad epub indir ve Denizden Yansıyan – Joseph Conrad epub oku ile ilgili bilgiler verilmektedir.

 

Related Articles

Back to top button