Biyografi Kitapları

Bir Sap Kırmızı Karanfil – Attila İlhan PDF indir

Bir Sap Kırmızı Karanfil – Attila İlhan, pdf kitap bölümümüzde 2006 senesinde kaleme alınan Bir Sap Kırmızı Karanfil – Attila İlhan kitabını sizlerle paylaştık. Bir Sap Kırmızı Karanfil – Attila İlhan kitabının detayları..

Bir Sap Kırmızı Karanfil – Attila İlhan – Özeti

Bir Sap Kırmızı Karanfil – Attila İlhan

Bir Sap Kırmızı Karanfil – Attila İlhan

Lisans / Fiyat: Ücretsiz
2006
Eklenme: Eylül 13th, 2020
Dil: Türkiye
Sayfa: 287
Yazar: Attila İlhan
375

Bir Sap Kırmızı Karanfil’e, ‘Onların, yani Müdafaa-i Hukuk’un gönlümüzde yücelttiğimiz anıtına bir sap kırmızı karanfil bırakıp, nöbeti devralıyorum’ diye başlayan İlhan, kitapta sekiz yıllık eğitimden Misak-ı Milli’ye kadar Türkiye’nin dünü ve bugünüyle alakalı birden fazla konuyu konu alıyor.

Gençler bilmeyebilir: Müdafaa-i Hukuk, ‘Hakların Savu­nulması’ manasına geliyor. İyi de, kime karşı, hangi hakların? Ga­zi Mustafa Kemal (çizmeleri tozlu, kumral sakalları barut yanığı, gözleri kuva-yı milliye mavisi) bu iki soruya gözünü kırpmadan ce­vap vermiştir:

1919 sonbaharında,’payitaht’ gazetelerinden, bazı ‘şâyan-ı ibret’ örnekler okumak istemez misiniz?

ingiliz Muhibleri Cemiyetinin ‘organı’ Türkçe ‘İstanbul’ gazetesinde, Sait Molla şöyle diyor: “.

“İngiltere taraftarı olduğumuz için değil, memleketimizin taraftarı olduğumuz için İngiliz taraftarıyız”.

(‘Akıbetimize Doğru’, Eylül 1919 ) Refiî Cevad,’ Alemdar’daki başyazısında,’İstiklal İsteriz’ diyenlere yanıt vermişti:”

“…istiklalimizi temin edebilmek için,, kuvvetli bir devletin müzaheretine muhtacız. O dev­letki İngiltere’dir ve  İngiltere olması lazım gelir bizi eli­mizden tutmalı ve para sarf edilmesi lazım gelen yerleri bize göstererek, yaşamaya layık bir kuvvet halinde bizi muhafaza eylemeli”.

(‘Men Çi Gûyem…’, 31 Ağustos 1919) Ahmet Emin’in düşüncesi ötekilerinden farklıdır, diyor ki:

“.bir çokları bizimle insani nokta-i nazardan iştigâl ede­cek ve sonra kendi kendine çekilecek bir devlet bulunamaz, bu bir hayaldir diyorlar; biz iddia ediyoruz ki böyle bir devlet mevcuttur ve Amerika’dır.”

(Vakit, Eylül 1 9 1 9 ) Sabah gazetesinde Ali Kemal,bu fikre karşı çıkıyor:”.

..Amerika bizi tanımaz, halbuki İngiltere bizi çok iyi bi­lir Amerika bize İngiltere’nin yapacağı yardımı yapa­maz, çok uzaklardadır; Amerika İslam memleketi değildir, halbuki İngiltere bir İslam memleketidir.” (Sabah, Eylül 1919 )

İngiltere ve Fransa gibi eski demokrasiler iyice gözden düşmüştü: liberalliğin öldüğünden herkes emin!” Fâris ‘in yaptığı o tüyler ürpertici resim! 1946 sonbaharı, ‘İs­tanbul savaş ertesi telaşının humması içinde, uğulduyor:

‘sınıf esasına müstenid cemiyet teşkilini yasaklayan kanun maddesi kaldırılmış; siyasi ortamda Bir ‘çoğulculuk’ rüzgârı; kaşla göz içinde, iki sosyalist partisi birden: Dr.Şefik Hüsnünün Emekçi Partisi, Avukat Esat Adil’in Türkiye Sosyalist Par­tisi. Emekçi Partisinin organı Yığın dergisinde, 15 Kasım 1946 rakamının ‘kapak konusu’, Atatürk; ressam Fâris Erkman, siyah zemin üzerine beyaz, o kendinden emin ve coşkulu fırça darbeleriyle, öyle bir Mustafa Kemal portresi çizmiş ki,derginin kapağını görenin tüyleri inkılapçı bir heyecanla-ayağa kalkıyor.

Türkiye ‘de demokrasi
‘özürlü’ doğmuştur. Kime anlatırsın? 40’lı senelerın sonu, eski Mecidiyeköyü
‘nde Mustafa Suphi ‘nin ‘askeri ‘ ‘Sarı Mustafa’yla, dutların gölgelediği o kır
kahvesindeyiz:

TKP ‘nin tarihini anlatıyor. Uzun kırmızı gözleriyle, piposu’ nun dumanlarını süzerek konuşurdu. Ömrünce yaşadığı siyasi baskı ne kadar ağır olmalı ki, dikkat ediyorum, ‘Sovyetler Birliği’ yerine ‘yukarsı’,’komünist’ yerine ‘şûyi’, ‘Stalin’ yerine ‘bı- yı/c/ı’ diyor.

O dönem, Cahit Irgatın
unutulmaz ‘Göç’ şiirinde taş gibi Özetlediği ‘totaliter’ dönem:

“arzusuyla göç etmedi

kelepçeli götürdüler

gece yarısı

ay vururdu odasına

bir daha görünmedi…”

40’lı senelerın ‘özrü’ ikinci Dünya Savaşı ‘dır; 50 li senelerınki nedir denilirse, cevabı belli: Soğuk savaş .

Bir sap Kırmızı Karanfil Kitabı Herkesin mutlaka okuması gereken ve kitaplığında bulunması gereken kitaplar listesindedir. Sen de mutlaka okumalısın.

Bir önceki yazımız olan Wildcard-Joker Oyuncusunun Hikayesi Seri 2 – Marie Lu başlıklı kitabımızda Wildcard-Joker Oyuncusunun Hikayesi Seri 2, Wildcard-Joker Oyuncusunun Hikayesi Seri 2 ekitap indir ve Wildcard-Joker Oyuncusunun Hikayesi Seri 2 ekitap oku ile ilgili bilgiler verilmektedir.

 

Related Articles

Back to top button