Pdf Kitap

Şule Yüksel Şenler Huzur Sokağı E-Kitap

Şule Yüksel Şenler Huzur Sokağı E-Kitap, PDF kitap bölümünde Şule Yüksel Şenler Huzur Sokağı E-Kitap kitabını ele aldık. Şule Yüksel Şenler Huzur Sokağı E-Kitap PDF indirme linki yazımızın detaylarında..

Şule Yüksel Şenler Huzur Sokağı E-Kitap

İlk kez yayına girdiği 1970’den bu yana tam 72 baskı yapmış oldu ve tahminen 1.5 milyona yakın sattı. Aradan geçen 30 yıl benzer biçimde uzun bir süre zarfında Rahatlık Sokağı, bir “kült roman” halini alırken, romanın hanımefendi kahramanı Feyza benzer biçimde, yazarı Şule Yüksel Şenler’de, Türkiye’deki başörtülü kadınlar-kızlar için bir “sembol” oldu. İlk bilindik İslami roman olan Hekimoğlu İsmail’in “Minyeli Abdullah“dan üç yıl sonrasında gösterilen Rahatlık Sokağı, bir hanımefendi yönünden kaleme alınan “ilk hidayet romanı” olması ve o senesinin Türkiye’sinde pek rastlanılmayan, tesettüre riayet eden ‘şık’ bir hanımefendi kahramanı anlatması yönünden bir ‘ilk’ olma hususi durumunu gösteren. Romanın yazarı Şule Yüksel de, modern bir görüntüden vazgeçerek tesettüre uyan ‘ilk’ hanımefendi yazar. Kendi periyodunu olduğu benzer biçimde ileri dönemlerin hanımlarını dahi, hem romanın kahramanı Feyza aracılığı ile, üstelik kendi üslubuyla büyüleyici Şule Yüksel Şenler, Anadolu hanımına yakıştırılan ‘örtü’nün eğitilmiş, aydın ve şehirli hanımlar yönünden dahi şuurlu bir halde tercih edilebileceğini gözler önüne serdi. Bugünkü Türkiye’nin birincil problemlerin biri olarak hâlâ gündemde olan inanç özgürlüğü/başörtüsü konusunu, genç bir bayanın yaşam sürdürdükleri etrafında ilk kere cesurane açıklayan roman, sonrasında Yücel Çakmaklı yönünden ‘Birleşen Yollar’ adıyla filme alındı. Feyza’yı ünlü oyuncu Türkan Şoray’ın oynadığı yapımda da, roman benzer biçimde büyük ilgi görmüş oldu.

 

Piyasada 500’e yakın bilindik İslami roman olduğu durumda, Rahatlık Sokağı’nın senelik satım rakamı 15-20 bin düzeysinde. Minyeli Abdullah’ın yazarı Hekimoğlu İsmail’e nazaran, her iki romanda sahici olduğu, okur romanda kendini bulmuş olduğu için bu kadar bi hayli satılıyor. Medya desteği yardımıyla yaşanan kültür kamuoyunun dışında olmasına, aradan geçen 30 yıla rağmen Rahatlık Sokağı, bi hayli satan bugünkü yazarlarına direnme, hâlâ bi hayli okunan, elden ele dolaşan kitaplar içinde bulunmakta. İlk kere 1970 senesinde piyasaya sürülen Rahatlık Sokağı’nı, altı yedi yıldan bu yana Timaş kitap şirketi basımı üstüne alıyor. Editör Osman Okçu’dan aldığımız bilgeye nazaran, mutlak bir informasyon olmamasına rağmen kitabın satım rakamı tahminen 1 milyon düzeysinde. Romanın daha bi hayli okur tavsiyesi üzerine alındığını bildiren Okçu, okur kitlesinin 15-25 yaş arası gençler ve zannedilenin tersine yalnızca tesettürlü genç kız ve kadınlardan değil, açılmış bayanlar ve erkeklerden oluştuğunu dile getiriyor.

 

 

Genel anlamda, modern bir yaşam devam eden genç kızların, ‘inançlı’ genç bir adamın yardımıyla İslam’la tanışarak kafasını örtmesini izah eden romanlar, “Hidayet romanları” olarak adlandırılıyor. Saf iyi ve arı fena tiplerin dile getirilmiş olduğu, bir tek görünümlere dayalı sığ çatışmalar aktarıldığı ve anlatımsal basitliğe kaçıldığı için eleşterilen hidayet romanları, yazınsal bir tür olarak ‘önemsenmese’ dahi, sosyolojik olarak öneme alınması ihtiyaç duyulan romanlar.

 

Rahatlık Sokağı, piyasada bulunan hidayet romanlarından, kahramanları ve hususu yönünden değilse dahi, içinde ne olduğu ve yaşananların olduğu yerlerin, mekanların aktarılması yönünden değişik bir yere haiz. ‘Hidayet romanları’ için bir şablon gerçekleştiren Rahatlık Sokağı, o dönemlerin Yeşilçam filmleri formatında bir romandır gerçekte. Lakin ‘ilk’tir. Roman, zengin toplum kızı Feyza ile yakışıklı, dindar ve yoksul Bilal’in hikâyesini anlatır. Şımarık Feyza, Bilal’i ‘tavlacağı’ mevzusu ile alakalı dostlarıyla iddiaya girer ve Bilal’in dikkatini çekmeye çalışır. Sadece, avlanan o olur. Bilal’in İslami bilgisinden büyülenen Feyza’nın yalanı, yaş günü partisinde meydana çıkar. Bilal, Feyza’nın bizzat üzerine girmiş olduğu bahsi öğrenir ve Feyza’yla dikkatini keser. Bilal aracılığı ile başlamış olan İslami uyanış, Feyza’nın ruhunda sürdürmektedir. Evlenir fakat, değişik dünyalara ilişkin olduklarını anladığı eşinden ayrılarak, kızı Hilal’i inancı tarafında yetiştirme çabası verir. ‘Zor’ fakat inancını yaşamış olduğu ‘rahat’ bir yaşamı sürdüren Feyza, kızı Hilal’i, Bilal’in doktor olan oğlu Nusret’le evlendirir. Roman bu mesut sonla biter.

 

Tesettürüyle kamu alanında yaşama çabasının, yaşanmış olan sürecin başlama noktası pozisyonundaki Rahatlık Sokağı’nın yazarı Şule Yüksel Şenler, 1938 Mersin doğumlu. Çağıl bir ailenin içinde yetişen fakat yüksek tahsil yapamayan Şule Yüksel, 20’li yaşlarında, haftalık olarak gösterilen bir hanımefendi gazetesinde yazılar yazıyorken, ağabeyinden etkilenerek islami vakalarla ilgilenmeye adım atar. Düşüncelerini gazeteye aktarmasıyla yönetim ekibinin tepkisini alır ve işinden ayrılır. Başını kapattığı için “Sen modern ve hoş bir genç kızsın, bu örtü de neyin nesi?” benzer biçimde reaksiyonlar almasına rağmen, Şule Yüksel yazmaya devam eder ve konuşma vermek hedefiyle tüm Türkiye’yi dolaşır. Yazı ve konuşmaları sebebiyle ile alakalı ansızın bi hayli dava oluşturulan Şenler, 1971 senesinde Cumhurbaşkanı’na aşağılama suçundan mahkûm olur ve Bursa cezaevinde mahpus yatar. İlerlemiş yaşına ve rahatsızlığına rağmen bayanlara yönelik Hanım Kimliği dergisini çıkaran ve çeşitli gazete ve dergilerde yazan Şule Yüksel, bir süredir yurtdışında yaşıyor.

 

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button