Edebiyat Kitapları

Pazartesi ya da Salı – Virginia Woolf PDF indir

Pazartesi veya Salı – Virginia Woolf, pdf kitap bölümümüzde 2020 senesinde kaleme alınan Pazartesi veya Salı – Virginia Woolf kitabını sizlerle paylaştık. Pazartesi veya Salı – Virginia Woolf kitabının detayları..

Pazartesi veya Salı – Virginia Woolf – Özeti

Pazartesi ya da Salı – Virginia Woolf

Pazartesi veya Salı – Virginia Woolf

Lisans / Fiyat: Ücretsiz
2020
Eklenme: Şubat 8th, 2021
Dil: Türkiye
Sayfa: 156
Yazar: Virginia Woolf
268

Virginia Woolf, ilk yazılı ürünlerini 1900’lerin başında vermeye başladı ve gazetelerin edebiyat eklerinde yazıları yayımlandı. Bu yazıları öyküleri izledi. Romancılığının ve çokça kullanacağı bilinçakışı tekniğinin adım sesleri de bu öykülerin bir bölümünde açıkça duyuldu.

 

Woolf, öykülerinde karakter incelemelerine çokça yer verdi, gerçek ve gerçekliğin doğası, kadınların toplumdaki rolü konularını özellikle işledi. Sıradan tecrübeleri anlatırken insan zihninin çalışmasını ve algılarını öne çıkaran ayrıntılı anlatımlara başvurdu. Woolf’un öyküleri çok fazla “Varolma Anları”na dayanır ve bu varolma anları zamanın ve mekânın içine bi hayli hızlı girişlerle işlenir.

Kimi öykülerinse, roman yazımı sürecinde yaşanan yan ürünler olduğu bellidir, kitapta bulunan Kendi Türünü Seven Adam veya Bir Özetleme’de olduğu gibi Mrs. Dalloway’in kahramanları Mr. ve Mrs. Dalloway’e çok fazla rastlarız, aynı biçimde Varolma Anları adlı öyküde de Mrs. Dalloway adlı hikayesinden izler bulmak hoş bir sürprizdir okura.

 

İlk öyküsü olduğu düşünülen Phyllis ve Rosamond bu kitabın da ilk öyküsü. Kitabın sonundaki Kaplıca ise ölümünden kısa bir süre önce, 1941’de bitirdiği, büyük olasılıkla son çalışması. Bu iki öyküyü ve aradaki 35 yıllık zamanda yazdığı öyküleri okumak, yazarın öykücülüğündeki gelişmeyi göstermesi yönünden son derece enteresan bir deneyim.

 

Pazartesi veya Salı’da okuyacağınız, fildişi kulesinde yalnızlaşan bir yazarın değil, tam da yazarak dünyayla kucaklaşan bir yaşam tutkununun öyküleri. Artık “kendine ait bir oda”ya kapanmış, kitap kapaklarının hapsettiği o sıkıcı Woolf portresi değil baktığımız.

Edebiyatın en özgün imgelerinin mucidine ait bir âlem. İşte bu yüzden Woolf’u görmek, o hülyalı ve soyut portreye bakıp iç geçirmek değil, onun ahenk ve karmaşa içinde gidip gelen oluş âlemini seyretmek. Woolf’u okumak, “kendine ait” olanı dünyaya ait kılan, birbirine taşan evrenleri yaratan kadını okumak.

 

O beylik portredeki hareketsiz, dingin, soyut Woolf klişesinin tam aksi; koşan, uçan, dağılan, nesnelere dönüşen, yaşam imkânlarını açan, zamanı varoluş anlarında veren yaratıcıyı okumak.

 

“Cesaret dolu bir yaşam, çalışmakla geçen seneler, umutsuzluk, bekleyiş, verimsiz arayış günleri ve sonun getirdiği yalnızlık korkusu; bütün bunlar olası aldatmacasını hemen yadsıdığı şu ufak cümlenin teminatından başka gerekçeye yer bırakmaz: ‘Lakin bir gün elimize bir kalem alıp yazmaya başladığımızda ne bulunacağını kim bilebilir? Gerçeklik belli bir şeyken onu şuna buna çevirmemek ne kadar da zor.’”

Bir önceki yazımız olan Wildcard-Joker Oyuncusunun Hikayesi Seri 2 – Marie Lu başlıklı kitabımızda Wildcard-Joker Oyuncusunun Hikayesi Seri 2, Wildcard-Joker Oyuncusunun Hikayesi Seri 2 ekitap indir ve Wildcard-Joker Oyuncusunun Hikayesi Seri 2 ekitap oku ile ilgili bilgiler verilmektedir.

 

Related Articles

Back to top button