Dini Kitaplar

Metinlerle Tasavvuf Terimleri Sözlüğü (Ciltli) – Zafer Erginli PDF indir

Metinlerle Tasavvuf Terimleri Sözlüğü (Ciltli) – Zafer Erginli, pdf kitap bölümümüzde Ağustos 2006 senesinde kaleme alınan Metinlerle Tasavvuf Terimleri Sözlüğü (Ciltli) – Zafer Erginli kitabını sizlerle paylaştık. Metinlerle Tasavvuf Terimleri Sözlüğü (Ciltli) – Zafer Erginli kitabının detayları..

Metinlerle Tasavvuf Terimleri Sözlüğü (Ciltli) – Zafer Erginli – Özeti

Metinlerle Tasavvuf Terimleri Sözlüğü (Ciltli) – Zafer Erginli

Metinlerle Tasavvuf Terimleri Sözlüğü (Ciltli) – Zafer Erginli

Lisans / Fiyat: Ücretsiz
Ağustos 2006
Eklenme: Mayıs 21st, 2019
Dil: Türkçe
Sayfa: 1326
Yazar: Zafer Erginli
1.082

Elinizdeki çalışma Muhasibi’nin Riaye’sinden Kuşeyri’nin Risale’sine, Gazali’nin İhya’sından İbn Arabi’nin Fütuhat’ına, Mevlana’nın Mesnevi’sinden İmam Rabbani’nin Mektubat’ına ve Gümüşhaneli’nin Cami’il-usul’una kadar temel tasavvuf kaynaklarından alınan metinlerden oluşuyor.

Böylelikle bu terimleri sistemli bir tarzda gözden geçirme olanağı sunuluyor.
Bu vesile ile sufiler, yüzseneler ötesinden günümüz insanına sesleniyor.

Tasavvuf ha.l ilmidir. Slliıler, bu hususu belirtirken, tasavvufun bir kaal ilmi olmadığını özellikle vurgularlar. Lakin tasavvufun sfıfiler aracılığıyla “hiil ilmi” olarak tarif edilmesi, bu ilim ile ilgili çok sayıda eser verilmesine engel olmamıştır.

Aksine yaşanan hiHlerin yoğunluğu, sfıfileri çokça eser yazmaya teşvik etmiş, böylelikle tasavvuf kitapları kütüphanelerin vazgeçilmez eserleri içinde mühim bir yere sahip olmuştur. Hatta Süleymaniye başta olmak üzere yazma eser kütüphanelerinin büyük bir kısmını tasavvuf kitapları oluşturmaktadır. Sfıfilerin bıraktığı bu zengin miras, tabi ki ki zengin bir terimler örgüsü içermektedir.

Tasavvuf terimleri üzerine çalışmalar, İslam Medeniyeti’nin ilk zamanlarından bu yana başlamış, günümüze kadar devam etmiştir. Başlangıçta zühd, vera ve riyazet ağırlıklı olan kavram ve terimlere, ardındanki zamanlarda haller ve makamlarla alakalı kavramlar ve terimler, sonraki etapta fena-beka ve ilahl aşkla alakalı kavramlar ve terimler, ardından da varlık fikriyle alakalı kavramlar ve terimler eklenmiştir.

Tasavvuf terimlerine toplu olarak bakıldığında, birbirine bağlı olarak şöyle bir tasnif yapabilmek olabilecekdür:

1. İlk grupta, belli bir bilinç ve farkındalık durumuna bağlı olarak amel ve tasfiyeye yönelik kavramlar yer alır. Bu süreç; madde, toplum ve benlik karşısında belli bir tavır geliştirmeyi gerektirir. Riyazet, halvet, sabır, dünyaya değer vermeme, muhasebe, tefekkür, tezekkür gibi konuları içine alan terimler, insan algı ve benliğini olumsuz etkilerden kurtarmaya yönelik gayretierin ortaya koyduğı terimlerdir.

2. İkinci grupta, iç değişime, duygu ve düşünce dünyasının düzene kavuşturulmasına yönelik terimler yer alır. Haller ve makamlar, bu ahlaki dönüşümün köşe taşlarını oluşturur. Bu çerçevede haller, bu yola koyulan yolcunun elinde olmadan yaşadığı geçici manevi durumları, makamlar ise kendi yapıp etmeleri aracılığıyla elde ettiği kalıcı manevi dereceleri ifade eder.

3. Bu süreçlerin sonunda sfıfi, ahlaki dönüşümünü tamamlama noktasına gelir ve benliğinin olumsuz yönlerinden kurtulur. Gözünü daha yüksek hedeflere diker. Birer makam olarak fena ve beka gibi terimler, bir yönüyle bu sürecin ifadesidir.

4. Son etapta sufı, varlığın hakikatine vakıf olma noktasına gelir. Bu noktada, hakiki varlığın Allah olduğu gerçeğine tecrübe yoluyla ulaşır. Bu özel
bilgi türü nı!irifet adını alır. Sonuçta sufi, hakiki varlık olan Allah’ı, isimleri,
sıfatları ve fiilleri yoluyla tanır, alemdeki ahenge katılır. Bu noktada marifetin veya aşkın ön planda olduğu noktasında görülmektedirı farklı görüşler,
tasavvuf düşüncesindeki çok renkliliğin bir boyutunu oluşturur.

Bir önceki yazımız olan Peygamberden Sonra – Lesley Hazleton başlıklı kitabımızda Peygamberden Sonra epub indir, Peygamberden Sonra epub oku ve Peygamberden Sonra pdf indir ile ilgili bilgiler verilmektedir.

 

Related Articles

Back to top button