Tarih Kitapları

Doğu’ya Hakim Olmak 1701 Basra Seferi ve Osmanlı Devleti’nin Bölgeyi Kontrol Çabaları Pdf indir

Doğu’ya Hakim Olmak 1701 Basra Seferi ve Osmanlı Devleti’nin Bölgeyi Kontrol Çabaları pdf indir, PDF kitap indirme sitemizde TÜRKÇE sayfadan oluşan Doğu’ya Hakim Olmak 1701 Basra Seferi ve Osmanlı Devleti’nin Bölgeyi Kontrol Çabaları kitabı 160 olarak çıkarılmıştır. Süleyman Polat tarafından kaleme alınan Doğu’ya Hakim Olmak 1701 Basra Seferi ve Osmanlı Devleti’nin Bölgeyi Kontrol Çabaları isimli kitap 9786054944866 dilinde ve Kitap Kağıdı ebatındadır. Doğu’ya Hakim Olmak 1701 Basra Seferi ve Osmanlı Devleti’nin Bölgeyi Kontrol Çabaları kitabını 16.07.2021 numarası ile sorgulayabilir ve satın alabilirsiniz. Doğu’ya Hakim Olmak 1701 Basra Seferi ve Osmanlı Devleti’nin Bölgeyi Kontrol Çabaları pdf oku indir.

Doğu’ya Hakim Olmak 1701 Basra Seferi ve Osmanlı Devleti’nin Bölgeyi Kontrol Çabaları pdf indir

Osmanlı Devleti’nin büyümesinin yavaşladığı ve en geniş sınırlara ulaştığı XVII. yüzyıldan ibu yana en mühim siyasî sorunu, hâkim olduğu sınırları korumaktı. Özellikle merkezden uzak Basra gibi eyaletler zaman mefhumundan bağımsız periyodik sorunlar doğuruyordu ve bu yerler sınırların muhafaza edilmesi kapsamı içinde Osmanlı Devleti’ni en fazla uğraştıran bölgelerdi. Tarih boyunca bölgeye hâkim olan siyasî erkler için Basra, Bağdat’tan ayrı düşünülemeyecek bir konumdaydı. Nitekim Basra Körfezi’nden gelebilecek denizaşırı bir tehdit Bağdat’ı sıkıntıya sokabileceği gibi, Basra etrafında bulunan yerel kabilelerin varlığı da Bağdat ve havalisi için sorunlar oluşturmaktaydı. Dahası Osmanlı Devleti’nin Kızıldeniz ve Hint Okyanusu merkezli geliştirdiği siyasette Basra’nın ayrı bir önemi de mevcuttu. Bu doğrultuda akla birtakım sorular gelmektedir. Osmanlı Devleti için bu bölgeyi elde tutmanın ne gibi faydaları vardı? Bu bölgeyi elde tutamak için yapılan harcama bölgeden sağlanabiliyor muydu? Ya da Basra ve çevresinin Osmanlı hazinesine doğrudan ne gibi katkısı vardı? Daha da mühimsi Osmanlı Devleti bölgeyi savunmak ve elde tutmak için hangi kaynakları kullanmıştı?
Süleyman Polat, Doğu’ya Hâkim Olmak -1701 Basra Seferi ve Osmanlı Devleti’nin Bölgeyi Kontrol Çabaları- başlıklı çalışmasında, bu soruları yanıtlayarak Osmanlı Devleti’nin bölgeyi kontrol etme çabalarına odaklanıyor. 1701 Basra Seferi’nin merkeze alındığı çalışmada yalnızca sefer organizasyonu ele alınmamış, daha kapsamlı bir açıdan konu incelenerek Osmanlı Devleti’nin bölgedeki hâkimiyetini sürdürmek için sefer sürecinde planladığı ve hayata geçirdiği projeleri de ayrıntı kısmıyla ortaya konmuştur. Osmanlı Devleti’nin Bağdat-Basra bölgesini kontrol etmek için kullandığı kaynaklar ve bu kaynakları hangi merkezlerden gönderildiği üzerinde durulmuştur. Bu çerçevede, birinci bölümde Bağdat ve Basra’nın yanında bölgeyi kontrol etmekte mühim bir yer işgal eden Birecik’in Osmanlı hâkimiyetine girmesi ve Bağdat ile Basra’ya tertip edilen seferlerdeki rolü ele alınmıştır. İkinci bölümde, 1701 Basra Seferi’nin nedenlerinden bahsedilmiş, ardından Birecik merkezli yürütülen büyük bir gemi inşa projesi ayrıntı kısmıyla anlatılmıştır. Üçüncü bölümde, ilk kez Basra Seferi’nin organizasyonu, bu doğrultuda sınır kalelerinin tahkimi ve operasyonun malî yapısına yer verilmiştir. Ardından sefer ardından bölgeyi Osmanlı kontrolünde tutacak bir başka proje olan Fırat Nehri’nin eski mecrasına kavuşturulması için girişilen kanal açma ve set çekme sürecinin Birecik merkezli hazırlığı ele alınmıştır.

Doğu’ya Hakim Olmak 1701 Basra Seferi ve Osmanlı Devleti’nin Bölgeyi Kontrol Çabaları kitap özeti

Doğu’ya Hakim Olmak 1701 Basra Seferi ve Osmanlı Devleti’nin Bölgeyi Kontrol Çabaları pdf oku

Doğu’ya Hakim Olmak 1701 Basra Seferi ve Osmanlı Devleti’nin Bölgeyi Kontrol Çabaları Pdf indir

 

Related Articles

Back to top button