Biyografi Kitapları

Balkan Yolcusu – Füruzan PDF indir

Balkan Yolcusu – Füruzan, pdf kitap bölümümüzde 2018 senesinde kaleme alınan Balkan Yolcusu – Füruzan kitabını sizlerle paylaştık. Balkan Yolcusu – Füruzan kitabının detayları..

Balkan Yolcusu – Füruzan – Özeti

Balkan Yolcusu – Füruzan

Balkan Yolcusu – Füruzan

Lisans / Fiyat: Ücretsiz
2018
Eklenme: Aralık 22nd, 2020
Dil: Türkiye
Sayfa: 198
Yazar: Füruzan
326

Füruzan’ın “Balkan Yolcusu” (1994’te ilk yayımlandığındaki adıyla İşte Bizim Rumeli), bir gezi-röportaj demeti. Dört bölümden oluşuyor: Bosna-Hersek, Makedonya, Bulgaristan, Yunanistan.

Tarihe tanıklık yönünden önemi bugün daha da artmış olan “Balkan Yolcusu”, edebi bir tat taşıyan, şiirlerle bezeli, farklı zamanlarda öykü kokan, yazarın Balkan izlenimlerini kendine özgü diliyle görülmektediran bir çalışma.

Kitap 1993 senesinde Füruzan’ın eski Yugoslavya’ya yaptığı seyahatleri anlatıyor. Üsküp, Manastır, Mostar, Sofya, Filibe, Selanik, Kavala, Gümülcine halkının ağzından Tito’nun Yugoslavya’sında herkesin barış içinde yaşadığı günlere hasret kaldığını bize tekrar anımsatıyor.

Bosna Katliamının şiddetli günlerinde Balkanlar’da olan Füruzan, savaşın derin, karanlık izlerini okuyucusu ile bir bir paylaşıyor. Rumeli boyunca öğretmenlerle, köylülerle, edebiyatçılarla, sanatçılarla, din adamlarıyla, politikacılarla yaptığı sohbetler o döneme ait güzel bilgiler veriyor.

Bu bölgeleri görmeyenler için bu kadar iyi bir kitap olabilir mi?  Kitapta eski Yugoslavya kısımlarında çok bariz Tito güzellemeleri var. Tabii yazıldığı dönem ve Bosna katliamlarının sürdüği de göz önünde tutulmalı. Füruzan’ın meselelere insani bir pencereden baktığını söylemem lazım. Balkan coğrafyasıyla ilgilenenler için okunası bir gezi kitabı..

Balkan Yolcusu Kitap Özeti

“Osmanlı bir yayılmacı değil miydi?” Öyle olmasa imparatorluk olmazdı. Savaşlar yapmadı mı, evet. Hangi ulusun, hele imparatorluğun tarihinde savaş yok.

Şimdi ise 1354’te Osmanlılar Rumeli’ye girerken, dünya nasıl Osmanlı, Müslüman olmayan halklara ‘millet’ dedi. Beş ayrı dinin insanından bir araya gelen bu kalabalık; Ortodoks, Gregoryen, Kata­lik, Musevi, Protestan, bu yönetimde dinlerini, dillerini, kültürleri ni koruyarak yaşadılar.

Rumeli Beylerbeyi’nin idaresindeki Balkanlar asırlarca Osmanlı Devleti yürütme ilkeleri dışında ‘vergi al­mak’, ‘düzenin sağlanması’, yerel halkın yaşama alışkanlıklarına pek karışmadı. Merkezi otoritenin sarsılmayan gücü, her şeyin

asırlarca yolunda gitmesini sağladı. Halkların kültür zenginlikleri, özgün zanaatler i, yüzsenelerca sürdü ve bize kadar ulaştı. Türküleri, masalları yazıldı ve söylendi.

Türkiye ile ilgili ne düşünüyorsunuz? Hiç gittiniz mi? Bakınız, ben Türkiye’ye şuana dek minimum 20-25 kez geldim. Çünkü sanatımız öyle. Türkiye ile fazla çalışıyoruz. Ve niyetimiz günün birinde oraya göçrnek Zaten ailemin yüzde 80’i Türkiye’dedir.

Aileniz .  Evet, sırayla göçtüler. Bu göçmek, Türkiye’ye gitmek 1950 senesinde başladı.- Yani, 1950; İkinci Dünya Savaşının bitimi, Yugoslavya’nın kuruluşu olan dönem.

Evet, 1 948’inde Yugoslavya’nın Rusya’dan ayrılması, ondan sonra gittiler, biz kaldık, annemiz, babamız. Halbuki annemin de babamın da yüzde 80 aileleri, akrabaları Türkiye’dedir. Türkiye’ye göçenler her bakımdan kazandılar. Biz burada kaldık, kaybettik.

 

 

Bir önceki yazımız olan Wildcard-Joker Oyuncusunun Hikayesi Seri 2 – Marie Lu başlıklı kitabımızda Wildcard-Joker Oyuncusunun Hikayesi Seri 2, Wildcard-Joker Oyuncusunun Hikayesi Seri 2 ekitap indir ve Wildcard-Joker Oyuncusunun Hikayesi Seri 2 ekitap oku ile ilgili bilgiler verilmektedir.

 

Related Articles

Back to top button